Hvad kan forårsage en elektrisk ulykke?

Hvad kan forårsage en el-ulykke?

Der er en række forskellige ting, der kan ligge bag en el-ulykke. Et elektrisk produkt kan af en eller anden grund være blevet strømførende, et barn har muligvis haft adgang til en ubeskyttet stikkontakt, eller spændingen er muligvis ikke blevet kontrolleret den vigtige ekstra tid, før det elektriske job blev startet.

Hvad er en el-ulykke?

En el-ulykke er en ulykke, hvor en person kommer til skade eller dør efter at have været i kontakt med en elektrisk strøm, f.eks. via et ødelagt kabel. Under en strømpassage modtager den berørte strøm gennem kroppen. Kraftig elektrisk udladning, der f.eks. Overføres gennem luften i tilfælde af kortslutning. Det kan blive flere tusinde grader varmt og kan skabe et meget stærkt lys, lyd, splinter og farlige gasser.

Nogle gange taler vi endda om hændelser. En hændelse er en hændelse, hvor elektrisk strøm kunne have forårsaget en el-ulykke, men hvor ingen kom til skade på det pågældende tidspunkt.

El-ulykker i hjemmet

Mange el-ulykker i hjemmet skyldes, at vi bruger vores el apparater på en forkert måde. El-apparater, der er beregnet til indendørs brug, kan være farlige, hvis de kommer i kontakt med fugt og vand udendørs. 

En anden årsag til dødsulykker i fritiden er unge, der klatrer i togvogne og modtager el gennem deres kroppe, når de kommer tæt på ledninger. En kontaktledning har en spænding på 15.000 volt, og med så høje spændinger behøver de ikke engang at røre ledningen for at komme rigtigt til skade. 

En anden almindelig årsag til el-ulykker i fritiden er hjemmefiksere, der selv trækker strøm, selvom det er ulovligt – og livstruende, hvis du ikke har den rigtige viden. Beskyt dig selv og hyr en autoriseret elektriker før du udfører ulovligt el-arbejde! Amagers Elektriker eller Københavns Elektriker kan f.eks. hjælpe. 

El-ulykker på arbejdspladsen

Blandt de el-ulykker, der sker i arbejdstiden, er en af ​​de mest almindelige årsager, at en elektriker har undladt at teste spændingen, det vil sige kontrollere, at spændingen er afbrudt i den del af det elektriske system, hvor eljobbet skal foregå. Faktorer som stress og mangel på tid ligger ofte bag dette. Statistik viser også, at det er mere almindeligt blandt yngre elektrikere end el-ulykker end ældre. Her har både arbejdsgiver og medarbejder en stor udfordring med at forbedre og følge de eksisterende rutiner for elsikkerhed. Udover altid at kontrollere spændingen en gang til, er de rigtige værktøjer og beskyttelsesudstyr inkluderet.

Det er ikke kun elektrikere, der får problemer, men også tømrere, blikkenslagere og andre, der arbejder i byggeindustrien. Det kan for eksempel være el-ulykker med kabler, der ikke opfylder dansk standard, eller at du kommer i kontakt med ledninger i vægge i forbindelse med en renovering. Det er også sket, at gravemaskiner er blevet ramt af en bue i forbindelse med, at de graver et højspændingskabel.

 

Del artikler
Facebook
Twitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *